GIGABYTE otkriva Z790 AORUS matične ploče! Rođene za Intel® 13. gen. Core™ procesora!
20+1+2 faza digitalnog napajanja VRM sa vodećom konfiguracijom, isporučuje ekstremne performanse sa cool korisničkim iskustvom jednostavnim za upotrebu
Sep 28, 2022

27. septembar 2022. – GIGABYTE TECHNOLOGY Co. Ltd, vodeći proizvođač matičnih ploča, grafičkih kartica i hardverskih rešenja, danas je najavio Z790 AORUS matične ploče za igre koje su ekskluzivno dizajnirane za najnovije Intel® Core™ procesore 13. generacije. Sa do 20+1+2 faza VRM dizajna digitalnog napajanja, sa svakom fazom koja drži do 105 ampera Fins-Array III dizajn hladnjaka, GIGABYTE Z790 AORUS linija je opremljena najboljim dizajnom napajanja i upravljanjem toplotom kako bi se oslobodile ekstremne performanse i optimizovane iskustvo overkloka na novoj generaciji višejezgarnih Intel® Core™ procesora K serije. Ekskluzivni SMD memorijski slotovi sa metalnom zaštitnom maskom za zaštitu od smetnji i BIOS podešavanjem za overklokovanje DDR5 memorije nude stabilnije signale memorije, što korisnicima omogućava da lako poboljšaju XMP i overklok performanse. GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče su potpuno spremne za sledeću generaciju i projektovane su za PCIe® 5.0 grafičke kartice i SSD. Pored jačanja izdržljivosti i stabilnosti signala pomoću poboljšanih SMD slotova, PCIe® i M.2 EZ-Latch tehnologija su implementirane kako bi korisnicima olakšali nadogradnju grafičkih kartica i M.2 SSD-ova, pojednostavljujući pristup i izbegavajući slučajna oštećenja na okolne komponente. Izaberite GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče da biste korisnicima ponudili I/O bogat funkcijama, kao i inovativni Thermal Guard III dizajn i još mnogo toga. Opremljene sveobuhvatnim mogućnostima za poboljšanje performansi, upravljanje napajanjem, termalnim mogućnostima i zvukom, GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče definitivno podižu snagu računara na sledeći nivo.

„Sa pojavom nove generacije Intel® Z790 platforme i 13. generacije Core™ procesora, GIGABYTE je takođe lansirao najnovije matične ploče kako bi korisnicima pružio ultra izdržljive proizvode sa vrhunskom kompatibilnošću, revolucionarnim performansama i niskom temperaturom kroz optimizovano napajanje, odavanje toplote i mogućnosti proširenja. Uz vrhunske komponente i ekskluzivnu funkciju podešavanja, GIGABYTE Z790 matične ploče povećavaju ukupne i overklok performanse CPU-a i memorija,” rekao je Jackson Hsu, direktor GIGABYTE odeljenja za razvoj proizvoda za kanalna rešenja. „Sa poboljšanim SMD PCIe® 5.0 x16 i M.2 slotovima sa EZ-Latch dizajnom, brzim umrežavanjem od 2,5G ili više, i Wi-Fi 6E namenskim spektrom, GIGABYTE Z790 matične ploče impresioniraju korisnike svojim izuzetnim performansama i stabilnošću u nameri da postanu savršen izbor za Intel® Z790 platformu.”

Intel® Core™ procesori 13. generacije nastavljaju sa Intel® 7 stepping dizajnom i „hibridnom“ P-Core i E-Core arhitekturom, čime se ne samo povećava broj E-Core, već i omogućava procesorima da se dinamički prebacuju između rada visokih performansi i režima uštede energije sa malim opterećenjem. Ovo omogućava korisnicima da fleksibilno iskoriste sve prednosti procesora u zavisnosti od zahteva sistema. Sa do 20+1+2 faze od kojih svaki Vcore i Vcc GT podržava do 105 ampera zahvaljujući Smart Power Stage dizajnu, vodeće GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče za igre oslobađaju puni potencijal novih procesora i poboljšavaju ekstremne overklok performanse na svim jezgrima, čime se isporučuje više od 2200 A za najbolji balans snage. U međuvremenu, obezbeđuje se stabilnija snaga i efikasnije odvodi toplota od operacija sa velikim opterećenjem ili overklokom kako bi se sprečilo CPU kočenje zbog pregrevanja. Štaviše, dodavanje kondenzatora od tantal-polimera poboljšava prolazni odziv VRM-a između visokog i niskog opterećenja, povećavajući čistoću i stabilnost napajanja za procesore, i obezbeđujući bogatu i čvrstu osnovu za napajanje tako da korisnici neće morati da brinu o overkloku.

Intel® Z790 platforma može da podrži i DDR5 i DDR4 memoriju, pa GIGABYTE priprema različite Z790 matične ploče za korisnike u skladu sa zahtevima tržišta i razlikama u pozicioniranju. DDR5 modeli imaju koristi od nove memorijske arhitekture koja omogućava visoku energetsku efikasnost, nisku latenciju i nisku potrošnju energije, dok DDR4 modeli imaju impresivne performanse. Pored dobro renomiranog zaštićenog memorijskog rutiranja SMD memorijskih DIMM-ova i dvostrukog metalnog oklopa, GIGABYTE Z790 matične ploče takođe usvajaju novu generaciju PCB-a niskog otpora i novim rasporedima, tako da korisnici mogu da uživaju u vrhunskim performansama overkloka memorije sa većom izdržljivošću i većom stabilnošću. Testovi u stvarnom svetu takođe potvrđuju povećanje overklok performansi do DDR5-7600.

Da bi korisnicima lako pružili upečatljive performanse overkloka DDR5 memorije, GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče sadrže brojna značajna poboljšanja sa Z690 platforme. Ojačana novim ekskluzivnim dizajnom rasporeda komponenata, funkcija „DDR5 Unlocked Voltage“ može da otključa opseg podešavanja izvornog napona DDR5 memorije, omogućavajući korisnicima da dostignu više taktove memorije uz veću stabilnost. „DDR5 XMP Booster“ automatski otkriva brend kontrolera u BIOS postavkama, što omogućava korisnicima da brzo biraju između više ugrađenih i unapred podešenih profila za overklokovanje memorije kako bi ubrzali izvorni DDR5 ili XMP DDR5 memorija. „XMP 3.0 User Profile“ omogućava korisnicima da sami kreiraju i odbace XMP profile kako bi oslobodili ekstremne performanse memorija.

Da bi se poboljšala ukupna disipacija toplote, GIGABYTE Z790 AORUS MASTER i jače matične ploče imaju novu generaciju Fins-Array III tehnologije za dalje povećanje površine termalnih rebara na 9 puta više u odnosu na tradicionalni hladnjak, što omogućava povećanu količinu za prolaz hladnog vazduha za napredno odvođenje toplote. Dizajn Direct-Touch Heatpipe II karakteriše 8 mm toplotna cev sa direktnim kontaktom sa skraćenim rastojanjem i povećanom površinom kontakta između toplotne cevi i hladnjaka za efikasniji prenos toplote, brže snižavajući temperature. U međuvremenu, izaberite GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče za implementaciju nove generacije LAIRD 12W/mK termalne podloge u VRM oblasti koja nudi značajno poboljšano rasipanje toplote u poređenju sa tradicionalnim termalnim podlogama. Štaviše, odabrane AORUS matične ploče poseduju metalnu zadnju ploču sa nano-karbonskim premazom za moderan termalni dizajn, dok nekoliko modela Z790 AORUS nastavlja sa potpuno pokrivenom jednodelnom metalnom pločom na MOS oblasti koristeći prethodni dizajn kako bi se obezbedilo efikasnije rasipanje toplote. Višestruko brušena rebra površinom sa žljebovima obezbeđuju dva puta veću površinu disipacije od tradicionalnog dizajna i dramatično poboljšavaju prenos i provodljivost toplote omogućavajući većoj količini vazduha da prođe kroz hladnjak.

GIGABYTE Z790 matične ploče usvajaju 8-slojni PCB sa više od 2 unce bakra za poboljšano rasipanje toplote pri velikoj brzini rada CPU-a, kako bi se izbeglo smanjenje performansi pregrevanjem. Pored hardverskog termalnog dizajna na VRM-u, GIGABYTE Z790 matične ploče takođe koriste Smart Fan 6 tehnologiju i EZ Tuning funkciju kako bi korisnicima obezbedile optimalnu ravnotežu između tihog, hladnog i visokih performansi. Uvećani hladnjak i pojačana M.2 termalna zaštita na odabranim Z790 AORUS matičnim pločama, posebno Thermal Guard XTREME II na vodećem Z790 AORUS XTREME sa Direct-Touch Heatpipe II i specijalno dizajniranim termalnim perajima od 8 cm, obezbeđuju optimalno hlađenje za PCIe® 5.0 M.2 SSD-ove čime se sprečava termalno kočenje pri radu pri velikim brzinama.

Intel® Core™ procesori 13. generacije sa Z790 čipsetom mogu u potpunosti da iskoriste najnovije PCIe® 5.0 specifikacije. Da bi zadovoljili propusni opseg velike brzine koji zahteva sledeća generacija grafičkih kartica, GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče implementiraju PCIe® 5.0 dizajn i biraju komponente za PCB, PCIe® slotove, M.2 slotove, pa čak i kontrolere da obezbede optimizovan kvalitet signala i pripreme se za buduću tehnologiju. U međuvremenu, Z790 AORUS ima PCIe® i M.2 EZ-Latch tehnologiju, kao i napredni EZ-Latch PLUS za brzo odvajanje grafičkih kartica i M.2 SSD-ova. Kako grafičke kartice sledeće generacije postaju sve veće, dostizanje tradicionalne PCIe® reze za oslobađanje može biti teško. PCIe® EZ-Latch i EZ-Latch Plus tehnologija uključuje uvećanu rezu i lako dostupno dugme, što olakšava odvajanje instaliranih kartica i smanjuje rizik od slučajnog oštećenja ploče. Pored toga, GIGABYTE-ovi ekskluzivni SMD PCIe®x16 slotovi sledeće generacije su projektovani sa poboljšanim oklopom koji obezbeđuje ojačanu zateznu čvrstoću i robustan dizajn, koji povećava otpornost na pomeranje do 2,2 puta i 1,5 puta na SMD M.2 dizajnu. Sa M.2 EZ-Latch i EZ-Latch Plus dizajnom, postojeći M.2 SSD zavrtnji su zamenjeni rezama sa automatskim ili ručnim zaključavanjem, koje smanjuju probleme sa poravnanjem ili gubitkom šrafa i u velikoj meri pojednostavljuju instalaciju M.2 SSD-a.

GIGABYTE Z790 AORUS linija je opremljena 2.5Gb žičnom mrežom kao novim standardom, sa 10Gbit na vodećim modelima i Wi-Fi 6E 802.11ax mrežom za najkompletnije i najfleksibilnije mrežne opcije. U međuvremenu, poboljšan DCT (Double Connect Technology), paket mrežnog saobraćaja može se dinamički prilagođavati kako bi se smanjilo kašnjenje onlajn igara, što takođe optimizuje strimovanje i impresivna VR iskustva, dok štedi korisnike od problema sa mrežnim kablom. DCT omogućava više frekventnih opsega na Wi-Fi 6E mreži, koja može istovremeno da se poveže preko dva Wi-Fi uređaja. Kao primer ove funkcije, koristeći Airlink Meta Quest 2 kao uspešnu aplikaciju, može da vrši daljinski prenos slike sa 5GHz/6GHz dok se uvrežava preko rutera sa 2,4GHz kako bi korisnici iskusili Metaverse život na bežični način.

GIGABYTE Z790 AORUS matične ploče takođe dolaze u potpunosti opremljene najnovijim tehnologijama kako bi zadovoljile sve veće zahteve za povezivanjem, uključujući USB 3.2 Gen2x2, 3.2 Gen2 slotove i Thunderbolt™ 4 / USB 4 proširenja. Ponuda koristi audio endžin sa visokim SNR-om i uparuje ga sa WIMA FKP2 studijskim audio kondenzatorima, integrišući profesionalni ESS SABRE DAC sa GIGABYTE ekskluzivnim dizajnom i DTS: X® Ultra za isporuku zvuka visokog kvaliteta za najizdašnije zvučno iskustvo, bilo da je za igre ili zabave.

Štaviše, GIGABYTE takođe predstavlja novi modernizovani softver, nazvan GCC (GIGABYTE Control Center) sa namerom da zameni tradicionalni uslužni program APP Center. Kao nova platforma za upravljanje, GCC kategoriše korisničke GIGABYTE aplikacije sa novo dizajniranim korisničkim interfejsom i automatski će otkriti instalirani GIGABYTE hardver za laku instalaciju drajvera. Korisnicima je sada lakše da instaliraju, nadograde i upravljaju raznim aplikacijama kako bi uživali u svim prednostima GIGABYTE proizvoda. GIGABYTE Z790 matične ploče će uskoro biti dostupne na tržištu kako bi korisnici uživali u svim izuzetnim AORUS karakteristikama i kako bi dodatno učvrstili reputaciju da su GIGABYTE matične ploče optimalan izbor vrhunskih matičnih ploča i matičnih ploča za igre. Za više informacija posetite AORUS veb lokaciju: https://www.aorus.com/motherboards/intel-z790-series

Za više informacija i vesti o GIGABYTE proizvodima, posetite zvanični GIGABYTE web sajthttp://www.gigabyte.com

{{AsideSubscribeInfo.buttonText}}